Är det dags att ändra dina vanor?

Till mångt och mycket så är vi människor vanedjur som gör oss beroende av vissa rutiner. Något som kan vara väldigt bra – men som också har vissa negativa sidor. Vanor och rutiner kan stå i vägen för vår egen utveckling och de kan hindra oss från att våga ta avgörande steg. Det som gör vanor bra är att de skapar trygghet. Vi kanske bygger upp våra dagar på samma sätt – vi åker till jobbet vid samma tidpunkt, vi jobbar, vi åker hem samma väg, vi hämtar på dagis, vi lagar mat efter ett upplagt schema och vi går och lägger oss vid samma tidpunkt (efter att först ha sett vissa tv-program som vi följer). Kort och gott – vi lever i ett ekorrhjul. Något som inte ska ses som enbart negativt.

Men, vissa vanor kan även göra att man stagnerar och att man står och stampar på samma ställe. Här kan än liten modifiering faktiskt leda till något gott. Att kanske ta en annan väg till jobbet, att kanske stanna en stund efter dagis och tillsammans med barnen leka vid en ny lekplats och att kanske testa nya maträtter – typiska exempel på hur man kan ändra gamla vanor och få positiva saker i retur. Att våga är i det här fallet att vinna. Visst, vi är beroende av vanor och rutiner – men till vilket pris? Ibland så skapar de små förändringarna en bättre – och mer spännande! – helhet.

Ett grundtips och något som är värt att veta gällande vanor är att det tar tid att ändra. Det är alltid tryggare att köra omkring i gamla hjulspår än vad det är att bryta ny mark. Var alltså beredd på att det kommer att dyka upp farthinder längs vägen och att det kanske blir så att du – med jämna mellanrum – faller tillbaka in i dina vanor. Se det som en prövning snarare än ett misslyckande.

Och du: kom ihåg att uppmuntra och belöna dig själv de dagar du faktiskt har lyckats. Vill du skapa en vana gällande exempelvis träning så se till att ge dig själv beröm under de dagar du verkligen har tränat eller motionerat. Men se även till att inte gräva ner dig om du inte har gjort något. Din kropp och själ kanske var i större behov av att vila framför Netflix än att beta av några kilometer i elljusspåret.

Tips för att bryta vanor och skaffa nya vanor istället

Vi tänkte komma med några tips kring hur du kan byta din avanor och hur du istället får nya – sundare – sådana. Våra exempel kommer att variera mellan högt och lågt och de kommer förhoppningsvis att vara sådana som du kan relatera till.

  • Identifiera vanan. Att du kanske alltid röker en cigarett vid trefikat på jobbet har kanske ingenting att gör amed cigaretten i sig – du kanske snarare vill hinna träffa och prata med dina kollegor. Hur skulle det fungera utan ciggen? Kan det kanske fungera lika bra med en kopp kaffe eller med en en kopp teé?
  • Börja direkt. Vi har ofta en tanke på morgondagen då det kommer till våra vanor. Imorgon ska jag sluta röka, imorgon så ska jag går ner i vikt och imorgon så ska jag börja äta nyttigare. Imorgon är idag – se till att börja med att bryta din vana direkt.
  • Inse att det tar tid: Många tänker sig att en vinst på lotto ska förändra hela livet. Något som kan späs på av att man läser ”inspirerande” historier av andra som vunnit, gått ner mycket i vikt eller som på något annat sätt lyckats med det man själv vill. Faran med detta är att man lever på ren inspiration och då det inte går så enkelt som man trott – ja, då ger man upp.
  • Små steg blir ett jättekliv. Se till att försöka förbättra dig lite varje dag. Har du ett mål med din träning så kommer de små stegen att ge det bästa resultatet. Att kunna gå lite fortare runt din motionsslinga blir till slut lätt jogging och slutar med att du springer jättefort – som exempel. Var dock inte för hård mot dig själv. Just vid träning så går det upp och ner och du kommer att ha väldigt bra dagar som följs av lite sämre sådana.
  • Ta hjälp: Vi säger att du ska sluta dricka alkohol och att du skäms över att du – som många andra – druckit för mycket eller att du inte längre får samma angenäma upplevelse kring alkoholen som du en gång fått. Många gömmer sig i detta, känner skam och klarar inte av att hantera suget – eller omvärlden. Troligt är kanske att vänner och familj fortsätter att vilja bjuda på alkohol och så vidare. Vårt råd är att man försöker vara öppen med att man vill bryta en vana och att man därmed får hjälp av vänner och familj. Sätt din vana på pränt: ja, jag gillar inte längre alkohol och jag kommer att sluta dricka. Du kommer att få många uppmuntrande ord och du kommer att få stöd genom din process.
  • Få med andra på tåget: Vi började med rökning som exempel och vi avslutar med samma scenario där du och dina kollegor röker varsin cigarett vid trefikat. Tror du inte att dessa någon gång lekt med tanken att sluta? Förmodligen så har de gjort så och vårt råd är att du försöker få dem ombord på din båt. Hjälp, trigga och peppa varandra. Det är alltid lättare att lyckas om man är flera stycken som har ett gemensamt mål.