Tips för att leva i nuet

Carpe Diem. Finns det något ord som används så mycket rent teoretiskt, men som sällan omvandlas till ren praktik? Förmodligen inte. Alltsedan Robin Williams stod längst fram i klassrummet och lyssnade på elevernas uppmuntrande ord ” Oh Captain, My Captain” i filmen Döda Poeters Sällskap så har vi missbrukat frasen Carpe Diem. Ser man dessutom att nästan var- coh varannan svensk har denna fras uppsatt i sina hem som en del av inredningen – ja, då har vi ytterligare spätt ut ordens innebörd. Carpe Dien, Fånga Dagen – när gjorde du det senast?

Vi menar inte att det är tomma ord. Att fånga sin dag är mer än bokstäver att ställa på en hylla i köket och snegla på med jämna mellanrum. Det handlar faktiskt om något som i grunden kan ge ett bättre liv. Att leva i nuet, att ta tillvara på den tid vi har på jorden och att njuta av våra liv – det är mer än att bara slänga sig med denna latinska fras. Det går att att fånga dagen och det går att leva i nuet. Varför inte börja redan idag?

  • Bli ett barn igen: Här menar vi att du ska återupptäcka dn nyfikenhet du hade som barn. Våga prova nya saker – ta en ny resväg till ditt jobb, köp en annan juice i affären och prova att sitta ned med några andra kollegor vid lunchen på jobbet. Små steg som ger nya bekantskaper, nya miljöer och en betydligt roligare vardag. Var nyfiken.
  • Sudda ut. Du – liksom många andra – kanske går in med förutfattade meningar kring det mesta. Oavsett om du träffar en ny person, eller ser en ny spännande maträtt så har du bestämt dig. Du vet att personen i fråga är dryg, överlägsen och saknar humor och du vet att maträtten i fråga kommer att ge dig halsbränna. Eller? Naturligtvis så vet du inte det! Ge nya personer en chans och våga gå in med ett tomt papper vid varje möte. Var fördomsfri.
  • Träna tålamodet. Rör sig kön långsamt inne på Ica, skriker barnet för högt i bakgrunden och när ska egentligen tåget börja rulla? Våra dagar är fyllda av små prövningar och dessa måste du lära dig hantera. Hur mycket kan du egentligen påverka av de saker vi nämnde ovan? Ingenting. Lär dig att acceptera att det finns obstruktioner längs din väg – saker som du inte kan påverka alls.
  • Att vare sig du eller andra i din omgivning är ofelbara. Lär dig att säga förlåt och lär dig att be om hjälp. Och: släpp saker och ting som du inte kan påverka. Visst, du kanske hade tänkt dig en promenad i solen och vaknar upp till ett regnväder. Vad kan du egentligen göra åt den saken?
  • Många bollar i luften och flera järn i elden? Släpp några bollar och ta bort några järn från brasan – att leva i nuet handlar inte om att sträva efter så mycket som möjligt. Livet är en resa och det är just resandet du ska fokusera på – inte vart du ska hamna i slutet.
  • Lita på dig själv. Känner du innerst inne att någonting är fel så är det förmodligen också fel. Kanske inte för andra – men för just dig och just då. Lita på din intuition och din magkänsla. Våga ta ett break då och då, stanna upp och lyssna på dig själv. Ta tillvara på ensamheten och trivs med sällskapet som finns då – nämligen du.

Lev ditt liv – ingen annan kan göra det

Just den sista punkten tror vi att många kan relatera till. Man vågar inte riktigt lita på sig själv utan man följer med strömmen. Oavsett om det handlar om karriären, om vardagen eller om det civila livet. Det är lätt att låta andra styra, det är bekvämt och man slipper stå där med skammen om man misslyckas med något. Men är det särskilt utvecklande?

Vi tror att fler skulle må bra av att se sig själva som nummer ett och med detta menar vi att man måste titta sig själv i spegeln då och då och inse att personen som tittar tillbaka faktiskt är en bra människa. En person som klarar av saker och ting, en person som andra kan lita på och en person som vågar göra saker och ting. Vill du verkligen titta tillbaka på ditt liv och inse att du inte gjort någon av de saker du drömt om? Det kan här handla om att anmäla sig till en kurs i måleri, det kan handla om att läsa fler böcker och det kan handla om att spara ihop till den där resan som du alltid velat göra.

Låt ingen – inom rimliga gränser – sätta stopp för dig. Lita på att du klarar det och det är också troligt att du kommer att ro det hela i hamn. Och; du kommer att ha det betydligt roligare längs vägen, det garanterar vi.