Går det att leva fullt ut?

Vi har en begränsat tid på jorden och det gör att vi omöjligen kommer att hinna med allting som vi drömt om. Här gäller det således att dels sortera ut de viktigaste sakerna som vi vill göra och dels också acceptera – och uppskatta – de saker vi verkligen har. Till detta så ska man även lära sig att skala bort saker som inte för någonting gott med sig. Det senare tycker vi är väldigt viktigt. En person som lär sig att lossa på barlasten får en lättare säck att bära och ger sig själv större möjligheter att leva sitt liv fullt ut. Vi ger några nycklar och några tip spå vad du, med gott samvete, kan avvara från ditt liv.

  • Sluta klaga på allting. En negativ människa kan vara rolig i små doser, men det är då volymen av cynism och negativism ökar som det hela blir mindre tilltalande. En person som klagar på allt är en riktig energitjuv. Är du en sådan som aldrig kan låta bli att klaga så bör du försöka ändra detta beteende. Du förstör för andra – men framförallt så förstör du för dig själv. Att högljutt klaga på vädret – varje dag, oavsett om det regnar, snöar eller är solsken ute – vad för det för gott med sig?
  • Sluta jämföra dig och fönstershoppa. Att ha målbilder kan vara bra och väldigt stimulerande. Men inom rimliga gränser. Vi anser att många idag jämför sig med andra hela tiden och att de bromsar upp den egna utvecklingen. Tänk er att ni har en familj, ni bor i ett vackert hus, ni har råd med bil och ni har barn som är lyckliga – räknas inte allt detta om ni plötsligt ser att grannarna köper en större bil eller bygger ut huset? Nöj er med vad ni har och ta tillvara på er egen tillvaro. Att fönstershoppa har blivit lättare nu i och med de sociala medier som finns tillgängliga. Det är lätt att leva i en villfarelse om att alla har det bättre än vad man själv har det. Sortera bort och lä dig att se allt genom ett annat filter. De flesta bilder visar en fasad som är rent ohållbar. Ingen är rakt igenom lycklig och ingen kan leva upp till alla fina bilder som publiceras på Instagram.
  • Lägg vikten på hyllan – inte på vågen. Vi lever i ett samhälle som till stora delar bygger på kroppsliga ideal. Man ska väga ett visst antal kilon, man ska ha si och så många muskler och man ska ha det- och det plagget för att räknas. Kort sagt; man skapar en stress och en press som blir väldigt svårt att leva upp till. Det handlar inte om kilon – det handlar om att må bra. Försök att lägga vikthetsen åt sidan och fokusera på att röra dig i syfte att må bra. Vad gör tre extrakilon egentligen? Märk väl: vi vet att motion och kost är extremt viktigt att sköta – i synnerhet nu då vi sett att fler och fler drabbas av fetma och alla de sjukdomar som följer med sådan. Men; man måsta hitta – och utgå – från sig själv i det här. En promenad i solskenet är också att motionera. Det behöver inte handla om något slaviskt tränings- och kostschema. Och: belöna dig själv. Våga ge dig en klapp på axeln om du varit ute och motionerat, avstått en cigarett eller ätit nyttigare än vanligt. De dagar du inte gjort det ska inte handla om skam – du kanske helt enkelt inte hade tid eller lust just då?
  • Imponera på andra – var dig själv. Det är lätt att gå in i en roll för att imponera på andra, nya bekantskaper; något som brukar fungera till en början – men som blir tröttsamt i längden. Hur länge orkar du hålla fasaden uppe? Var dig själv i alla lägen och låt andra imponeras av ditt egentliga jag.
  • Du är inte perfekt! Ingen är perfekt och ingen människa kan bli det. Man kan sträva efter att bli så bra som möjligt – men man måste inse att strävan mot ren perfektion enbart är krävande och energidränerande. Du kan inte bli perfekt – men du är unik. Låt alla dina sidor synas. Det är ofta dina små brister som blir tilltalande i andras ögon.
  • Rätt, rätt, rätt är fel, fel, fel. Du kan inte alltid ha rätt. Våga vika dig i en diskussion och våga lyssna på andras argument. Att aldrig kunna ha fel – och erkänna det – är en svaghet som hämmar utvecklingen. Vi menar inte att du aldrig ska stå upp för dig själv, men i vissa lägen så får man faktiskt acceptera att man inte kan vinna en diskussion.

Att leva livet fullt ut är njuta av det man har

Hur många gånger har du egentligen stannat upp, tagit ett djupt andetag och känt att du egentligen har det ganska bra? Allt för sällan, skulle vi tro. Du är definitivt inte ensam om detta. De flesta av oss strävar hela tiden efter att bli lite rikare, lite bättre och för att må lite bättre. Det är inget fel i det – men det måste ske inom rimlighetens gränser. Skulle verkligen en ny, större bil göra en enorm skillnad i ditt liv, skulle en ny tv gör adet och skulle ytterligare en resa till Thailand göra det?

I många fall så nöjer vi oss aldrig, vi vill alltid ha mer och vi kan aldrig se vad som de facto ligger på våra befintliga fat. Om vi ser våra liv som en resa så ska inte själva slutdestinationen vara målet – vägen är den egentliga njutningen; något som gör att vi måste stanna upp då och då och faktiskt vara nöjd med det vi har och vad vi har åstadkommit. Vi ger några exempel på hur du kan njuta av ditt liv och vilka tankar som kan förändra ditt sätt att se på saker och ting:

  • Räkningarna är betalda! Så, du har alltså klarat av att göra rätt för dig ännu en månad? Var stolt över det – du har pengar över och du har inte levt över dina tillgångar.
  • Du har vänner och familj: försök att se dina vänner och din familj som grundpelare i ditt liv. Du kan alltid ringa dem, du kan skratta och du kan gråta tillsammans med dem. Inga pengar i världen kan ersätta en sådan relation.
  • Du har dig själv. Se din egen styrka utifrån och hämta styrkan inifrån. Stanna upp och våga vara ensam en stund. Sätt dig ned och räkna upp alla dian positiva egenskaper och våga ge dig själv beröm även för det lilla.
  • Du har det du behöver. Du kan äta mat varje dag, du kan då och då åka på en resa, du har ett gymkort, du kan lägga dig i din soffa och du kan se på en spännande tv-serie på Netflix. Ärligt talat: är inte det ganska bra? Sluta stressa dig själv genom ständig jämförelse och tänk istället tvärtom. Tror du inte att exempelvis Brad Pitt skulle vilja byta liv med dig för en dag (och bli ganska nöjd med det) och slippa kamerablixtar, press och ett, förmodat, extremt inrutat liv?