10 roliga utomhuslekar för barn

Bara fantasin sätter gränserna i leken för barnen. Men har de svårt att komma på något att leka kan man som vuxen hjälpa till. Här är tips på 10 roliga utomhuslekar för barn.

Kurragömma

Klassikern kurragömma kan aldrig bli fel. Ju fler barn desto bättre och detta är en lek som passar både när grannbarnen är på besök och när det vankas barnkalas. Kanske finns även några vuxna som vill delta?

Dragkamp

För dom tävlingsinriktade barnen är det givet med en dragkamp. Allt som behövs är ett rep, en mittlinje och två lag med lika många på varje sida. Såklart krävs även en stor dos kämpaglöd!

Hinderbana

En hinderbana kan enkelt byggas av sådant man har i trädgården. Något att hoppa över, något att krypa under och något att balansera på. Här får man rolig lek och aktiv motion i ett och det brukar dessutom vara väldigt uppskattat. En perfekt utomhuslek!

Naturbingo

Gillar man att arrangera spännande utomhuslekar för barnen ska man se till att testa naturbingo. Med varsin bricka fylld med bilder av exempelvis kottar, blommor, barr och annat som finns i naturen vet barnen vad dom ska leta efter. En rad, två rader eller full bricka?

Hoppa hage

Roligt för dom mindre barnen som har mycket spring i benen. En hage ritas enkelt upp med asfaltskritor och kan sysselsätta dom små i timmar.

Kasta gris

Har man två uttråkade barn hemma som gnäller på att det inte finns något att göra kan man plocka fram det dom flesta har hemma – en boll. Barnen kastar denna mellan sig och den som missar att ta emot får en bokstav. Försten att bilda ordet GRIS har förlorat och kommer garanterat att vara sugen på revansch.

Gräset växer

Vem kan hoppa högst? Det kan man ta på på ett enkelt och roligt sätt med hjälp av ett rep. Två personer håller repet i varsin ände medans en eller flera hoppar över det. För varje hopp blir ribban högre och den som först snubblar har förlorat.

Limbo

Motsatsen till att kunna hoppa högt är att ta sig under en käpp eller ett spänt rep som sänks lägre och lägre för varje gång. Limbo är populärt på fest och kalas men fungerar lika bra som en rolig utomhuslek för barnen.

Björnen sover

Ännu en klassisk lek som ofta introduceras redan på förskolan men som går lika bra att leka hemma i trädgården. Kanske finns en vuxen som kan agera björnen, och när den vaknar…. Spring, bus, skratt och skräckblandad förtjusning utlovas bland dom minsta.

Skattjakt

Egenritade kartor och kluriga ledtrådar skapar minst sagt ett lekfullt äventyr för barnen. Över stock och sten, genom skog och snår. Väl framme vid skatten kanske dom finner en picknickkorg fylld med smaskigt mellanmål?

Behöver du lekplatsutrustning så hittar du den här: https://www.lekplatsutrustning.com

31 Oct 2019