Att ta körkort på trafikskola

Det är dags att skaffa körkort. Hur många körlektioner behövs och hur pluggar du bäst det teoretiska? Det finns både onlinetester, teorilektioner och böcker samt olika typer av paketlösningar.

Äntligen är du gammal nog att börja övningsköra för att så småningom få ta ett helt eget körkort. Hur övningskör du? Kör du privat och i så fall med vem? Alla handledare behöver uppdatera sig på nuvarande trafikregler innan de får övningsköra med dig. Tänk även noga igenom hur ni fungerar tillsammans i stressiga situationer. Du vill inte ha en förälder med i bilen som du lätt börjar tjafsa med.

Har du ingen lämplig person att övningsköra med så är det en väldigt bra idé att övningsköra hos en trafikskola. De lektioner du tar på en professionell skola är mest effektiva och körskoleläraren har de senaste kunskaperna och kan lära dig teoretiska kunskaper samtidigt som ni kör.

Vad är svårast för dig?

Är du en praktiskt lagd person som genast får till samspelet mellan koppling, gas och broms och samtidigt glider smidigt mellan växlarna i en manuell låda? Då kanske du har svårare för att plugga in alla skyltar och trafikregler. Eller så har du turen att tycka båda delarna är lika enkla. Är halkbanan något du bävar för eller ser fram emot? Upplevelsen av att ta körkort är otroligt individuell och det tar olika lång tid för alla, men nästan alla trafikskolor erbjuder olika former av standardpaket. I ett sådant paket finns x antal lektioner samt allt annat du behöver. Då kan du välja paket utifrån hur många lektioner du tror dig behöva, eller vad du har råd med.

Känslan när det är klart

Den dagen du förbereder dig för uppkörningen är vanligtvis en mycket pirrig dag. Kanske sitter du in i det sista på trafikskolan och pluggar, eller så sover du in i sista sekund. När kontrollanten sätter sig i bilen för uppkörningen blir du ännu mer nervös då du inte känner hen så väl som din körskolelärare. Svälj allt detta och lita på din förmåga. En vanlig uppkörning visar din förmåga att klara normala trafikförhållanden, olika trafikregler, skyltar och vanligtvis även parkering. Tiden kommer gå fortare än du tror och vips så är du klar och får veta direkt om det gick vägen eller ej. Har du då redan klarat teoridelen kan du få köra iväg helt själv på direkten. Snacka om härlig känsla - första gången i en bil helt själv!

4 Nov 2020