Att utbilda sig till botoxspecialist

Botox procedurer är ganska populära inom dagens kosmetiska industri. För att kunna utföra sådana typer av behandlingar behöver specialisterna genomgå en särskild utbildning.

För att vara berättigad till att utföra botoxbehandlingar behöver varje specialist slutföra en speciell utbildning. De allra flesta är i grund och botten sjuksköterskor eller läkare som valt att arbeta inom den estetiska industrin. Botox i sig är en behandling där små doser av ämnet injiceras i ansiktet. Oftast handlar det om områden som överläppen, rynkorna kring munnen och skrattrynkor. Utbildningen är en påbyggnadsutbildning som idag finns på ett flertal olika institut som ger breda kunskaper om fillers, peeler, hudvård men även detaljer kring samtliga effekter av procedurerna. Ett annat kompetensområde är om huden, hur den åldras och behandlas för att bevaras så fräsch som möjligt. Med den rätta bakgrunden brukar en sådan vidareutbildning inte kännas speciellt svår. Idag kontrolleras Botoxbehandlingar av svenska estetiska injektionsrådet.

Vad händer efter utbildningen?

Efter avslutad utbildning börjar en skönhetsspecialist arbeta antingen på en klinik eller så väljer denne att öppna eget. Skönhetsklinikerna är privata mottagningar. Behandlingarna som utförs där täcks inte av försäkringskassan. I all enkelhet betyder detta att patienten får stå för hela notan själv. En estetisk behandlare bör vara lyhörd, tålmodig, ha ett kritiskt tänkande och alltid arbeta med största varsamhet. Rådgivning är en viktig och relativ stor del av yrket då varje procedur påbörjas med en konsultation. Under denne måste specialisten förstå patientens önskemål och framtida förväntningar av proceduren. Inga skadliga ingrepp får genomföras oavsett vad klienten vill. Därför är det väldigt viktigt med specialistens kritiska tänkande.

Bra att veta om Botox

Vet du vad botox är och hur den verkar? Botox är ett läkemedel vars användning började redan på 90-talet. Idag har det förbättrats när det gäller innehåll och önskade effekter och används inom skönhetsindustrin. Som det nämndes tidigare är det en effektiv metod för utslätning av rynkor och “kaninlinjer” i ens ansikte. Proceduren tar mellan en kvart och upp till en halvtimme. Efter avslutad behandling kan patienten återgå till sina vanliga sysslor utan att behöva göra något speciellt. Visserligen rekommenderas det en större varsamhet mot ansiktets behandlade partier, men i övrigt behöver man inte tänka på något särskilt. Botox har inte visat sig framkalla några allergier eller andra sorters biverkningar eller negativa effekter. En behandling påbörjas alltid med ett förberedelsesamtal med läkaren där tanken är att patienten ska få all nödvändig information om ingreppet.

12 Sep 2020