Njutning i vardagen med hemmaspa

Hur gör man för att hitta njutning i vardagen i ett land där nästan hela året är mörkt och kallt? Det är en fråga som sysselsätter många svenskar så här års. Det kyliga vädret, den oftast mulna himlen och mörkret som lägger sig redan på eftermiddagen gör att vi blir bleka, trötta och håglösa. Vi drömmer oss bort till sommaren och fantiserar kanske om att bo på en varmare plats. Många hittar sin drömplats på andra sidan jorden, i Thailand, en militärdiktatur som lustigt nog blivit sinnebilden av ett paradis för miljoner svenskar.

Men för de flesta är det inte möjligt att säga upp sig och flytta till andra sidan jorden för att finna njutning. Visst kan man åka till Thailand någon månad om året, men det blir både dyrt och är fruktansvärt dåligt för miljön. Bättre då att försöka göra vardagen här i Norden lite mer dräglig. Och det kan man faktiskt göra på många sätt.

Bygg ett eget spa

Ett sätt att göra sin vardag lite mer lyxig är att göra den ljusare och varmare. Det fixar man genom att bygga sitt eget hemmaspa. Ett spa är till för avkoppling, och har du det hemma så kan du och familjen njuta av det så ofta ni önskar utan att behöva gå utanför dörren. Ett hemmaspa kan se lite olika ut beroende på hur stort man bor. Bor man i villa kan det bli riktigt stort, med både jacuzzi, bastu ljusrum och allt man hittar på ett riktigt spa. Men bor man trångt i lägenhet kan man faktiskt göra om badrummet till ett minispa, genom att ljussätta det fint och köpa ett massagebadkar.

Vill du bygga ett hemmaspa är det bäst att anlita en firma som renoverar badrum, eftersom man inte bör utföra våtrumsarbete och VVS på egen hand, och att installera el själv är olagligt. Men du kan faktiskt se på kostnaden för ett hemmaspa som en investering, eftersom det garanterat ökar värdet på bostaden.

Träffa dina vänner oftare

Ett spa i en villa kan bli en samlingspunkt för vännerna. Bjud in dem på lite jacuzzi och bastu på fredagseftermiddagen och bjud sedan på middag och uppdatera dig om det senaste. Kontinuerlig social kontakt med andra är särskilt viktigt på vintern när det mesta känns lite trist och glåmigt. Det är också svårare att hitta orken till att ta sig ut och umgås, och då blir ju en lösning där vänner kommer hem till dig för att koppla av helt strålande.

8 Feb 2019