Se upp för blodsugande göteborgare

Usch, kryper det något på mig?! De flesta kan nog relatera. Blotta tanken på att man skulle kunna fått en fästing gör en plötsligt väldigt medveten om varje liten kliande känsla på kroppen.

Men hur farligt är det egentligen med fästingar? Är det inte lite överdrivet ändå? Både ja och nej. Att helt sluta vara ute i naturen i Göteborgstrakten på grund av sin rädsla för fästingar är definitivt att ta det för långt. Däremot är det en bra rutin att alltid kolla igenom kroppen efter fästingar när man kommer hem igen. Har man husdjur, som en hund eller en utekatt, är det bra att regelbundet kolla igenom dem också.

Fästingar går nämligen både på människor, tama och vilda däggdjur samt fåglar och kan därför förflytta sig relativt långt ibland tillsammans med sin värd. På grund av klimatförändringarna och mildare höstar och vintrar överlever fästingarna också bättre nu än vad de gjorde förr.

TBE och borrelia

Det är egentligen inte själva fästingen i sig som är farlig. Men om fästingen bär på borrelia eller TBE-virus kan de föra över sjukdomen till sin värd. Det är större risk att man smittas av borrelia än av TBE eftersom fler fästingar bär på borreliabakterien. Borrelia kan behandlas med antibiotika, men det går inte att vaccinera sig. Ett vanligt tecken på sjukdomen är en rodnad runt området där fästingen suttit.

Virussjukdomen TBE orsakar en inflammation i hjärnan och i en tredjedel av fallen leder det till hjärnhinneinflammation. De flesta som smittas blir dock friska igen relativt snabbt och får bara symptom som feber och huvudvärk. Ett effektivt och rekommenderat sätt att skydda sig mot TBE är genom att vaccinera sig.

Var finns fästingarna i Göteborg?

Kanske tänker du som göteborgare att risken för att få en fästing ändå är ganska liten. Tyvärr har antalet fästingar på västkusten, och därmed antalet människor som smittas av dem varje år, stadigt ökat under de senaste åren. Fästingarna finns främst i naturområden. Både inne i centrala Göteborg och i skog och natur utanför staden. Slottsskogen, Sisjön och Änggårdsbergen är områden där fästingar finns. Även i till exempel Lilleby och Björlanda i Torslanda är det nu mer vanligt att man får fästingar.

Så, även om du inte regelbundet är ute i skog och mark, finns det ändå en risk att du får en fästing. Njut av picknicken i det gröna men glöm inte bort att kolla efter blodsugande göteborgare.

21 Aug 2020