Solnas tandläkare tar hål på myterna

Inom vetenskapliga områden finns det myter och huskurer. En del fungerar, medan andra påståenden ger motsatt effekt. Fråga din tandläkaren i Solna om myterna om tänderna stämmer.

Orkar du inte borsta tänderna idag? Strunta i det och njut av en tandborstfri dag istället. Det finns många andra saker man kan göra istället för att borsta tänderna. Tandläkarna tycker att det är bra för tänderna att få vila en dag från tandborstningen. Man bör inte slita ut tänderna i förtid utan tänka på att de ska vara hela livet ut.

Sprit och ost ersätter inte tandborstningen säger tandläkaren

Eller hur var det nu igen? Tycker tandläkarna verkligen att en tandborstfri dag är bra? Nej, det tycker de givetvis inte. Att borsta tänderna 2 gånger om dagen med tandkräm är något som tänderna mår bra av. Det finns myter om saker man kan ersätta tandborstningen med.

En myt är att man kan gurgla sprit för att slippa borsta tänderna. Tänk att gurgla en fin årgångswhiskey, en ljuvlig smak som stannar kvar i munnen, i alla fall om man gillar whiskey. Det är inte heller rekommenderat av tandläkare eftersom spritsorter innehåller socker. Det blir värre för tänderna att skölja dem med whiskey än tandborstning.

Ett annat tips för att slippa borsta tänderna som brukar dyka upp är att äta ost. När det gäller myten om ost är den lite sann faktiskt. Givetvis kan ost aldrig på något sätt ersätta tandborstning av tänderna, men att ta en bit ost när man avslutar en måltid skyddar tänderna lite grand.

30 Nov 2021