Stor stöldrisk för cyklar i Stockholm

Ser man generellt till Stockholm och den storleken som staden har så är det inte så konstigt att det just där också är en extra stor risk att drabbas av ett brott. Det kan här handla om fick- eller väsktjuvar, det kan handla om att någon bryter sig in i bilen, det kan röra sig om fall där cyklar blir stulna eller – om man har otur – misshandlar, inbrott i hus och värre saker. Kort sagt; rör man sig i Stockholm så har man också exponerat sig själv för en större chans att drabbas av ett brott. Det man ska komma ihåg är att Stockholm dock – i jämförelse med andra huvustäder i Europa och världen – är en lugn stad och där brottsligheten är väldigt låg.

Som boende i Stockholm eller som besökare i staden så kan man således vandra omkring utan att vara alltför rädd för att något olustigt ska inträffa. Om vi däremot ser till ovan nämnda risker så kan vi peka på antalet cykelstölder som i Stockholm är ett vanligt förekommande brott och hur man som privatperson kan skydda sig mot detta. Genom att skydda sin cyklar bättre så skulle också antalet stölder i Stockholm minska radikalt. Hur ska man då göra för att skydda cyklar på ett bättre sätt och finns det någon lösning som kan minska den höga andelen i Stockholm?

Ja, vi kan här rada upp några tips som kan underlätta för dig och göra det svårare för tjuven. Om vi tar dessa tips i punktform så blir de lättare att följa. Kom ihåg att tjuvar – trots bra skydd – alltid lyckas hitta vägar och gällande cyklar är detta inget undantag; även om du följer tipsen så finns det således risk för stöld i Stockholm. Chansen är dock stor att du klarar dig och att tjuven riktar sitt fokus mot en annan cykel.

  • Bättre lås. Många tror att ett vanligt lås ska skydda cyklar, men i Stockholm så handlar det om så mycket mer. Ett bra lås är alltid en bra investering.
  • Mörka platser. Detta ska du verkligen undvika. Ställ alltid sin cykel där det är väl upplyst och gärna där andra cyklar står parkerade i Stockholm.
  • Ta in din cykel över kvällen. Detta gäller i mån av plats – något som kan vara en bristvara i innerstaden i Stockholm. Tipset här är att frigöra en yta på en vägg och därefter hänga cykeln där som en slags inredningsdetalj.
  • Försäkra din cykel. Se till att lösa en försäkring om olyckan är framme.
  • Polisen och Blocket. Även detta gäller om cyklar blir stulna i Stockholm. Många stölder sker under berusning och under sena lördagsnätter – något som gör att dessa cyklar ofta går att hitta hos polisen efter några dagar. Dessutom, om den inte skulle finnas där, så kan du själv hålla lite utkik på exempelvis Blocket om någon mindre begåvad tjuv får för sig att lägga ut den där i jakt på snabba pengar.

Läs mer om cyklar i stockholm här: www.cyklarstockholm.se.

27 Jan 2023