Ta körkort frihetens skull

Har du tänkt att ta körkort i omgångar men aldrig tagit tag i det? Åren går och det har liksom aldrig blivit av. Det sägs ju också att det ska ha blivit så svårt att ta körkort på senare år. Och det är ju dyrt att ha bil. Bortförklaringarna är många. Men är det inte dags snart?

Tänk att när man vill kunna ta bilen utan att behöva kolla upp tåg- och busstabeller. Att kunna ta den där turen till IKEA och få plats med allt i bilen eller bara ta en tur ut på landet och stanna var man vill och njuta. För att inte tala om att på semestern! Samla familjen och bila i härliga sommarsverige och när man vill ta in på ett hotell eller camping. Men hur tar man körkort nuförtiden?

Ta körkort

Det finns två sätt att ta körkort, nämligen privat eller i trafikskola. Att ta privat körkort kräver såklart tillgång till en bil och en person med körkort. Både du och den som du ska övningsköra med måste genomgå en kort utbildning. Men först behöver du ett körkortstillstånd. Det ansöks via Transportstyrelsen och tar 2-4 veckor att få. Sedan behöver man gå två obligatoriska utbildningar: Riskettan och Risktvåan. 

Trafikskola

Det allra bästa och säkraste sättet är att ta körkort på en trafikskola. Det kostar en del pengar men du kommer att få en gedigen utbildning och få massor med värdefulla tips och råd för att klara körkortet.

Med en professionell och erfaren körskolelärare får du lära dig grunderna för att köra bil och övningsköra i trafik på ett korrekt sätt. 

Teoretiska utbildningar

Riskettan är en av två obligatoriska utbildningar som man måste genomgå. Det är en utbildning där man lär sig hantera och undvika riskbeteenden i trafiken. Den tar upp till exempel regler för rattfylleri, trötthet och andra distraktionsfaktorer.

Den andra utbildningen är Risktvåan uppdelad i teori och körning på halkbana. Det handlar om att lära sig köra och hantera olika riskfyllda underlag. Man får prova att köra på hala underlag och lära sig att parera i olika hastigheter. Då blir det mycket tydligt att hastigheten är avgörande hur man klarar svårt väglag. Det är en effektiv väckarklocka när man tappar kontrollen för att man har kört för fort. Självklart sker övningen under kontrollerade former med ett specialfordon.

Intensivutbildningar

På trafikskolan finns det ofta skräddarsydda utbildningar där tanken är att snabbt få körkort. Det kostar mer men perfekt om man inte har tid att vänta i flera månader. Det är vanligt med 1-2v intensivkurs.

19 Jun 2019